Linkuri accesibilitate

Detalii ale discursului preşedintelui Voronin la Naţiunile Unite


Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin a rostit marţi la New York un discurs, în cadrul celei de a 58-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU, în care s-a referit, printre altele, la principalele probleme cu care se confruntă Republica Moldova.

“Problema transnistreană cronicizată, dezindustrializarea şi recesiunea economică, sărăcia, naţionalismul şi separatismul au servit, timp de un deceniu, drept carte de vizită pentru ţara noastră” - a declarat preşedintele Voronin.

Autorităţile moldovene, a relevat el, au propus ca principal mijloc de depăşire a crizei transnistrene “elaborarea şi adoptarea în comun a unei noi Constituţii a statului”.

“În proiectul aflat în curs de elaborare, insistăm asupra renunţării la statutul de stat unitar, care nu ţine seama de particularităţile de profunzime ale regiunii transnistrene, şi punem la baza noului proiect statal principiile organizării federative a ţării noastre, care iau în considerare interesele pe termen lung ale tuturor regiunilor Moldovei”, a specificat preşedintele Vladimir Voronin, adăugînd că puterea de la Chişinău îşi mai propune să edifice o “societate polietnică armonioasă, întemeiată pe principiile liberalismului şi pluralismului etnic şi lingvistic”.

În alt context, preşedintele Vladimir Voronin a relevat că Republica Moldova “a proclamat calea integrării europene drept strategie naţională prioritară a statului”, subliniind că această cale “reprezintă, înainte de toate, o opţiune politică şi economică internă a Moldovei”.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG