Linkuri accesibilitate

Tratative directe între guvernul Uniunii Serbia Muntenegru şi cel al albanezilor kosovari?


Reprezenaţii marilor puteri în aşa-numitul grup de contact susţin ideea tratativelor directe între guvernul Uniunii Serbia Muntenegru şi cel al albanezilor kosovari. Reunit în contextul adunării generale ONU de la New York, grupul de contact a acceptat această idee, lansată de emisarul ONU pentru Kosovo Harri Holkeri.

Propunerea vizează o întîlnire directă luna viitoare a celor două părţi în capitala Austriei pentru a lansa dialogul propriu-zis.

Dialog care ar viza chestiuni mai degrabă tehnice, de genul cooperării în domeniul energetic, soarta refugiaţilor sau problema persoanelor dispărute în timpul crizei kosovare, dar nu şi problema viitorului statut al proviciei Kosovo care potrivit grupului de contact trebuie stabilit de Consiliul de Securitate ONU.

Albanezii kosovari urmăresc obţinerea independenţei, idee respinsă însă de sîrbi. Comunitatea internaţională pledează pentru acordarea unei autonomii substanţiale în cadrul Serbiei pentru provicia locuită în majoritate de etnici albanezi.
XS
SM
MD
LG