Linkuri accesibilitate

Deputatul UDMR Marton Arpad despre necesitatea unei autonomii culturale


Criza manualelor în limba maghiară cu care se confruntă elevii din Covasna se poate rezolva printr-o autonomie culturală - a declarat deputatul UDMR Marton Arpad citat de Mediafax. El a explicat că această criză se datorează faptului că editurile care cîştigă licitaţiile pentru editarea manualelor şcolare practică tarife mari, iar afacerea este profitabilă în momentul în care numărul cărţilor tipărite este mare, însă tirajul manualelor pentru minorităţi este redus.

"Singura rezolvare ar fi ca reprezentanţii comunităţii respective să beneficieze de un buget din partea Ministerului Educaţiei şi să decidă singuri la ce editură să apeleze, ce fel de manuale şi cîte să tipărească" - a mai spus Marton Arpad. Deputatul Uniunii a adăugat că UDMR şi Oficiul de Relaţii Interetnice din Bucureşti vor împărţi, gratuit, 7.000 de manuale pentru elevii care învaţă în limba maghiară.

Aceste manuale au fost tipărite la Miercurea-Ciuc şi sînt cărţi de matematică M2, respectiv pentru clase cu profil uman. Judeţul Covasna se confruntă cu o criză a manualelor şcolare, mai ales a celor editate în limba maghiară. Joi, nu fuseseră primite încă nici abecedarele pentru clasele I cu predare în limba maghiară, nici manualele elevilor din clasele a IX-a.
XS
SM
MD
LG