Linkuri accesibilitate

Rusia, Ucraina, Belarus şi Kazahstan: zonă economică comună


La Yalta, preşedinţii rus, ucrainean, belarus şi kazah se pregătesc să semneze azi documentele de constituire a unei zone economice comune. Liderul de la Kremlin Vladimir Putin a declarat că semnatarii au ajuns la un compromis în funcţie de interesele nationale.

La rîndul său, preşedintele Kazahstanului Nursultan Nazarbaiev a afirmat că acest nou cadrul restrîns de cooperare nu intră în contradicţie cu acordurile restului Comunităţii. Nazarbaiev a adăugat că prevederile respective pot fi extinse şi la alte republici membre CSI. În baza acestui document, cele patru ţări urmează să-şi armonizeze legislaţia în domeniile vamal, fiscal şi al transporturilor.

Summitul de la Ialta are azi pe agendă aprobarea planurilor de cooperare economică a tuturor membrilor CSI pînă în 2010. Ieri, şefii diplomaţiilor din CSI au abordat în mod special chestiuni referitoare la colaborarea în lupta împotriva terorismului şi a infracţionalităţii.

Între proiectele aprobate se numără un document referitor la coordonarea măsurilor de combatere a migraţiei ilegale şi un altul privind măsuri suplimenatare de control pentru tranzacţiile cu lansatoare de rachetă anti-aeriană.
XS
SM
MD
LG