Linkuri accesibilitate

UDMR: finalizarea proiecului unui parc al reconcilierii pînă la sfîrşitul lunii


UDMR consideră "acceptabilă" amplasarea Statuii Libertăţii şi a altor monumente care să simbolizeze istoria comună a românilor şi maghiarilor într-un parc al reconcilierii, dar solicită ca proiectul acestuia să fie finalizat pînă la sfîrşitul lunii septembrie - se spune într-un comunicat al UDMR dat publicităţii miercuri.

Uniunea susţine că este "indispensabilă" finalizarea proiectului pînă la sfîrşitul lunii septembrie, pentru a definitiva înţelegerea privind data precisă şi condiţiile reamplasării.

"Am crezut că Statuia Libertăţii, în sine, poate constitui simbolul reconcilierii istorice, avînd în vedere că cei treisprezece generali martiri, în amintirea cărora monumentul a fost amplasat la sfîrşitul secolului al nouăsprezecelea, reflectă aceeaşi spiritualitate, fiind fiii mai multor naţiuni, care nu au luat parte niciodată în conflictele dintre români şi maghiari. Sîntem consternaţi de faptul că autorităţile centrale au întrerupt lucrările de reamplasare a statuii. S-a încălcat astfel înţelegerea noastră bazată pe o decizie legală a administraţiei publice locale, generîndu-se o tensiune politică care periclitează întreaga noastră colaborare" - se mai spune în comunicatul UDMR.
XS
SM
MD
LG