Linkuri accesibilitate

New Delhi: la Cancun s-a înregistrat un succes al ţărilor în curs de dezvoltare


India a calificat eşecul tratativelor purtate de Organizaţia Mondială a Comerţului un succes al ţărilor în curs de dezvoltare care doresc să supună temerile lor atenţiei acestui organism internaţional. După cinci zile de discuţii la Cancun în Mexic, delegaţii la forumul OMC nu au reuşit să se pună de acord asupra unui nou pact comercial global.

Ministrul indian al comerţului Arun Jaitley a declarat că în ciuda acestui fapt, discuţiile au fost un succes pentru ţările în curs de dezvoltare, pentru că acestea au reuşit să se facă ascultate. India a condus o coaliţie a mai multor astfel de ţări, între care Brazilia şi China, care au făcut presiuni pentru ca ţările dezvoltate să reducă subvenţiile în agricultură pentru a permite creşterea concurenţei, în timp ce miniştrii din ţările bogate au militat pentru un acces mai mare al produselor lor pe pieţele statelor în curs de dezvoltare.

Comisarul european pentru comerţ, Pascal Lamy consideră însă că eşecul tratativelor de la OMC este o veste proastă pentru creşterea economică şi a declarat că neadoptarea unui nou pact comercial este o pierdere pentru toate părţile implicate.
XS
SM
MD
LG