Linkuri accesibilitate

Intelectualitatea moldoveană critică vehement Concepţia comuniştilor de politică naţională


Reprezentanţi ai intelectualităţii din Republica Moldova, întruniţi într-o conferinţă la Chişinău, au adus critici dure proiectului Concepţiei politicii naţionale de stat a Republicii Moldova, elaborat de comunişti, proiect ce promovează bilingvismul moldo-rus şi rus-moldovenesc, prevede instituirea limbii ruse ca limbă oficială a statului şi neutralizarea politică şi juridică a celor care împărtăşesc un alt punct de vedere decît cel al guvernării comuniste.

Participanţii la conferinţa de la Chişinău au adoptat o rezoluţie în care se spune: „proiectul concepţiei politicii naţionale de stat se află în contradicţie flagrantă cu realităţile istorice, lingvistice, demografice şi politice, constituite în Republica Moldova. Acest proiect are un caracter profund antieuropen şi prefigurează plasarea Moldovei pe coordonate geopolitice ruseşti.

În cazul în care acest proiect va fi aplicat ”democraţia şi statul de drept, stabilitatea politică şi normele civilizate de conveţuire într-un stat vecin cu Uniunea Europeană vor fi grav afectate sau chiar răsturnate”.
XS
SM
MD
LG