Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


şeful administraţiei irakiene, urmînd să aibă în cursul zilei discuţii şi cu membrii ai Autorităţii Provizorii din Irak.

Collin Powell a venit în zona Golfului Persic după reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor cu drept de veto în Consiliul de Securitate ONU care a avut loc la Geneva.

Menită să ducă la un acord asupra stabilizării şi reconstrucţiei Irakului, întâlnirea celor 5 membri permanenţi ai Consiliului de Securitate s-a terminat fără să se ajungă la o înţelegere asupra unei preconizate noi rezoluţii ONU.

În cadrul dezbaterilor, Statele Unite au înaintat un proiect de rezoluţie care prevede crearea unei forţe internaţionale de menţinere a păcii în Irak, trupe care ar uşura mult misiunea soldaţilor americani.

Franţa a spus încă că prioritatea numărul 1 a viitoarei rezoluţii este restaurarea suveranităţii Bagdad-ului şi a vorbit despre un trasfer rapid de putere în acest sens către un guvern provizoriu irakian.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Kofi Anan a declarat că miniştrii de externe ai celor 5 state au căzut de acord că transferul autorităţii către poporul irakian cât de curând posibil ar fi o evoluţie pozitivă. Oficialii britanici au avertizat însă că transferul puterii este un proces dificil.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG