Linkuri accesibilitate

AIEA votează astăzi o rezoluţie privind programul nuclear iranian


La Viena, reprezentanţii statelor membre ale Agenţiei ONU pentru energie atomică se pregătesc să voteze azi un document care acordă Iranului o dată limită pentru a se conforma integral obligaţiilor ce revin prin tratatul de neproliferare nucleară.

Iniţiat de Marea Britanie, Franţa şi Germania, documentul cere autorităţilor de la Teheran să elimine pînă la 31 octombrie toate neajunsurile constatate de oficialii Agenţiei internaţionale de resort şi să permită accesul deplin la facilităţile nucleare.

Reprezentatul Teheranului la negocieri a precizat că ţara sa nu va accepta nici un ultimatum, iar şeful diplomaţiei iraniene a declarat că presiunile internaţionale vor complica şi mai mult situaţia.

Un raport al experţilor Onu dat publictăţii în august vorbeste despre descoperirea în Iran a unor urme de uraniu îmbogăţit ceea ce a stîrnit îngrijorari referitoare la posibilitatea ca această ţară să lucreze în secret la programe de înarmare nucleară.

Autorităţile iraniene continuă să nege aceste acuzaţii afirmînd că urmele de uraniu îmbogăţit descoperite recent sînt de fapt rămăşite ale unei contaminări mai vechi, din 1980, anul în care Iranul a importat instalaţiile respective pe care susţine că le foloseşte în scopuri exclusiv civile.
XS
SM
MD
LG