Linkuri accesibilitate

Guvernul moldovean respinge iniţiativa de abrogare a legii de contracarare a activităţilor extremiste


Guvernul de la Chişinău a respins o iniţiativă legislativă a opoziţiei parlamentare creştin-democrate privind abrogarea legii de contracarare a activităţilor extremiste. Decizia Guvernului de a lăsa în vigoare legea privind combaterea extremismului a fost luată în pofida avizului Ministerului de Externe, potrivit căruia, respectiva lege este o copie fidelă a legii similare din Federaţia Rusă şi încalcă o serie de convenţii internaţionale în domeniul drepturilor omului.

MAE menţionează, în avizul său, că în textul respectivei legi nu este indicat „obiectul reglementat, caracteristicile noţiunii de extremism fiind incluse în calitate de norme separate în acte normative care deja sunt în vigoare”.

Ministrul Justiţiei, Vasile Dolghieru, a declarat că legea este binevenită şi că a fost expediată spre expertizare Consiliului Europei, însă deocamdată nu a fost primit un răspuns.

Liderul Partidului Popular Creştin-Democrat, Iurie Roşca a declarat că nu e surprins de atitudinea Guvernului, avînd în vedere că legea a fost elaborată de preşedintele comunist, Vladimir Voronin. În opinia lui Roşca, legea privind combaterea extermismului atentează la libertăţile cetăţeneşti consfinţite prin Constituţie şi legislaţia internaţională şi că va cere Curţii Constituţionale abrogarea acestei legi
XS
SM
MD
LG