Linkuri accesibilitate

Dezbaterile din cadrul AIEA pe marginea unei rezoluţii privind programul nuclear iranian


La Viena, reprezentanţii statelor membre ale Agenţiei ONU pentru energie atomică îşi continuă dezbaterile pe marginea unui proiect de rezoluţie care acordă Iranului o dată limită (30 sepembrie) pentru a se conforma integral obligaţiilor ce-i revin prin tratatul de neproliferare nucleară.

Iniţiat de Marea Britanie, Franţa şi Germania, documentul cere autorităţilor de la Teheran să “elimine toate neajunsurile constatate de oficialii Agenţiei internaţionale de resort.

Un raport al experţilor Onu dat publictăţii în august vorbeste despre descoperirea în Iran a unor urme de uraniu îmbogăţit ceea ce a stîrnit îngrijorari referitoare la posibilitatea ca această ţară să lucreze în secret la programe de înarmare nucleară.

Autorităţile iraniene continuă să nege aceste acuzaţii afirmînd că urmele de uraniu îmbogăţit descoperite recent sînt de fapt rămăşite ale unei contaminări mai vechi, din 1980, anul în care Iranul a importat instalaţiile respective pe care susţine că le foloseşte în scopuri exclusiv civile.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG