Linkuri accesibilitate

Finalizarea tratativelor asupra Titlului II al viitoarei Constituţii a Republicii Moldova


Comisia mixtă pentru elaborarea noii Constituţii a Republicii Moldova a finalizat la Tiraspol negocierea Titlului II al viitoarei legi fundamentale care se referă la drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale ale cetăţenilor.

Co-preşedintele din partea Chişinăului al acestei comisii, Ion Creangă, a declarat postului nostru de radio că cele câteva articole care au suscitat divergenţe vor fi discutate suplimentar cu experţii de la Tiraspol săptămâna viitoare, după care textul va fi semnat oficial de către co-preşedinţii comisiei, pentru a-i da valoarea unui document oficial.

Potrivit lui Creangă, mai dificile vor fi discuţiile asupra primului Titlu din viitoarea Constituţie, care se referă la bazele constituţionale ale viitorului stat. Aceste capitole nu au fost discutate până în prezent pentru a nu bloca procesul de negocieri, deoarece conţin difergenţe de principiu între poziţiile părţilor.

Tiraspolul doreşte constituirea cu Republica Moldova a unui stat federativ între doi subiecţi egali, după modelul Serbiei şi Muntenegru, în timp ce Chişinăul insistă să deţină controlul asupra întregului teritoriu, delegând Tiraspolului atribuţii largi.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG