Linkuri accesibilitate

Confuzie în Senat asupra proiectului de lege Pruteanu (deşi dezbaterile s-au ţinut în limba română)


Votul final asupra proiectul de lege privind folosirea limbii române în locuri, relaţii şi instituţii publice, iniţiat de George Pruteanu, a creat confuzie printre senatori, ei aprobînd, fără să-şi dea seama, varianta iniţială a textului, care prevede sancţiuni de pînă la 50 de milioane de lei, relatează agenţia Mediafax.

Plenul trebuia să se pronunţe asupra unui raport suplimentar al Comisiei de cultură, care propunea înjumătăţirea tuturor amezilor prevăzute de proiect. Varianta Comisiei a venit ca urmare a unei cereri de reexaminare trimisă Parlamentului de preşedintele Ion Iliescu, prin care se propunea eliminarea totală a respectivelor amenzi. Preşedintele de şedinţă, Dan Mircea Popescu a supus la vot "proiectul de lege în ansamblu", tabela electronică afişînd 80 de voturi "pentru" şi 28 "împotrivă".

Cei mai mulţi dintre senatori au fost convinşi că "proiectul de lege în ansamblu" se referă la varianta ce includea cererea de reexaminare a preşedintelui Ion Iliescu şi, implicit, eliminarea totală a amenzilor. Cum acest raport nu a fost supus niciodată votului plenului întrucît, în decembrie, s-a reîntors la Comisie, votul dat a vizat legea votată de Parlament, cu amenzile de pînă la 50 de milioane de lei, înainte ca şeful statului să solicite rediscutarea ei.
XS
SM
MD
LG