Linkuri accesibilitate

Atac israelian cu rachete în Fîşia Gaza


Noi atacuri israeliene în Fâşia Gaza, după nominalizarea unui nou premier palestinian. Cel puţin 10 persoane au fost rănite de o rachetă lansată de un elicopter israelian în Faşia Gaza.

Armata israeliană a precizat că atacul de noaptea trecută a vizat o clădire dintr-o tabără de refugiaţi, unde s-ar afla depozitate explozibil şi armament, pregătite pentru a fi folosite pentru atacarea Israelului.

Atacul a avut loc la doar câteva ore după ce liderul palestinian Yasser Arafat l-a propus pe preşedintele parlamentului palestinian Ahmed Korei pentru funcţia de premier, după demisia lui Mahmud Abbas.

Korei, care a contribuit la negocierea acordurilor de pace interimare cu Israelul în 1993 la Oslo, este considerat un moderat.

Nominalizarea lui Korei a fost aprobată de comitetul executiv al organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei şi de facţiunea FATAH, a lui Arafat, însă Korei nu a anunţat deocamdată dacă acceptă oferta.

Israelul nu a recţionat deocamdată oficial faţă de nominalizarea lui Korei, însă oficialităţile israeliene au indicat anterior că nu vor colabora cu un guvern pe care-l vor considera a fi controlat de Arafat.

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Javier Solana a afirmat că Uniunea îl va accepta pe Korei ca prim-ministru.

La Washington, Secretarul de stat american Colin Powell a reafirmat faptul că Administraţia Bush nu va negocia cu Yasser Arafat, dar a afirmat că Statele Unite nu sunt de acord cu expulzarea lui Arafat din Cisiordania.

Anterior, şeful diplomaţoiei isareliene, Silvan Shalom, afirmase că expulzarea lui Arafat din teritoriile palestiniene a devenit inevitabilă, după demisia premierului Abbas.
XS
SM
MD
LG