Linkuri accesibilitate

Detalii despre modul de aplicare a legii statutului pentru maghiarii din România


Cetăţenii români cu altă origine etnică decît cea maghiară nu pot primi certificate şi nu pot beneficia, pe această bază, de facilităţile prevăzute de Legea statutului maghiarilor din statele vecine Ungariei - se arată în proiectul de acord pentru aplicarea acestei legi.

Acordul va invalida prevederea din Legea statutului conform căreia membrii de familie ai acestora, cetăţeni români de altă etnie decît cea maghiară, pot beneficia de facilităţile respective.

Proiectul documentului mai stabileşte că toate procedurile de acordare a certificatelor maghiare se vor desfăşura pe teritoriul Republicii Ungare. Misiunile diplomatice ungare pot numai să primească cereri, fără a emite sau distribui certificatele de maghiar.

De facilităţile de ordin cultural, care vor fi acordate numai pe teritoriul Ungariei, vor beneficia elevii, studenţii sau profesorii, indiferent de originea etnică, ce învaţă în instituţiile educaţionale din România cu predare în limba maghiară.

Proiectul de acord conţine, totodată, şi o clauză de reciprocitate care prevede că etnicii români din Ungaria se vor bucura de aceleaşi facilităţi ca etnicii maghiari din România.

Documentul ar urma să fie semnat de prim-miniştrii României şi Ungariei, Adrian Năstase şi Péter Medgyessy, la Bucureşti, la 23 septembrie 2003.
XS
SM
MD
LG