Linkuri accesibilitate

Reacţii internaţionale la demisia premierului Abbas


Premierul palestinian Mahmud Abbas a demisonat pe fondul unei lupte pentru putere cu Yasser Arafat, însă deocamdată preşedintele Autorităţii palestiniene nu i-a acceptat oficial demisia.

În acest context, Israelul a avertizat că nu va accepta ca activitatea de zi cu zi a Autorităţii Palestiniene, condusă până acum de Abbas, să fie preluată de Arafat sau de susţinătorii acestuia. Casa Albă a afirmat că Administraţia preşedintelui George Bush rămâne angajată în susţinerea planului de pace, în ciuda demisiei lui Abbas.

Procesul de pace din Orientul Mijlociu este în pericol după demisia de ieri a premierului palestinian Mahmud Abbas. Această temere a fost exprimată ieri de oficialităţi europene reunite în Italia.

Între ele, şeful diplomaţiei britanice, Jack Straw a calificat situaţia “ gravă. Poziţia Uniunii Europene este clară, în sensul că întotdeauna ne-am pronunţat pentru o diferenţiere între preşedintele Autorităţii Palestiniene, premier şi guvern. Cu toţii am făcut eforturi mari pentru a-l sprijini pe premierul legitim Abu Mazen şi sperăm că lucrurile se vor încheia cu bine".

Ministerul de externe de la Moscova a afirmat că demisia lui Abbas complică serios eforturile de pace din Orientul Mijlociu. Diplomaţia rusă a adăugat că divergenţele dintre liderii Autorităţii palestiniene trebuie depăşite.
XS
SM
MD
LG