Linkuri accesibilitate

Referendumul asupra revizuirii Constituţiei între 15 şi 30 octombrie?


Referendumul cu privire la revizuirea Constituţiei se va desfăşura în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire - a decis plenul Senatului.

Potrivit senatorului PSD Doru Ioan Tărăcilă, unul dintre membrii Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, consultarea populaţiei ar putea avea loc în a doua jumătate a lunii octombrie.

Proiectul de revizuire a Constituţiei a fost adoptat de Camera Deputaţilor (la sfîrşitul lunii iunie) şi de Senat (în cursul acestei săptămîni) şi, dat fiind că există o serie de prevederi diferite, urmează să aibă loc procedura de mediere, iar raportul propus de această comisie să fie supus aprobării celor două Camere.

Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum.

Data referendumului se aduce la cunoştinţă publică de către Guvern, în cel mult trei zile de la intrarea în vigoare a legii. Referendumul este valabil dacă participă cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG