Linkuri accesibilitate

Proiect american de rezoluţie ONU: trupe ale Naţiunilor Unite în Irak sub comandă americană


Administraţia americană a anunţat că doreşte o asistenţă sporită din partea ONU pentru stabilizarea şi reconstrucţia Irakului.

Secretarul de stat american Colin Powell a anunţat miercuri că Washingtonul a elaborat un proiect de rezoluţie, pe care l-a supus spre consultare membrilor Consiliului de Securitate ONU, proiect ce invită la o implicare internaţională sporită în Irak. Rezoluţia ar urma de asemenea să autorizeze trimiterea de trupe ONU în această ţară.

Powell a mai spus că americanii vor continua să rămână la comanda unei eventuale operaţiuni ONU în Irak.Colin Powell: “Statele Unite vor rămâne în fruntea comandamentului unic din Irak şi există un element în rezoluţie care solicită Statelor Unite, în calitate de lider al coaliţiei militare, să prezinte cu regularitate rapoarte Naţiunilor Unite”.

Powell a adăugat că rezoluţia ar putea fi gata pentru a fi votată de către Consiliu, săptămâna viitoare. Documentul cere, de asemenea noilor autorităţi irakiene să stabilească un calendar al alegerilor. “Proiectul de rezoluţie va invita Consiliul irakian de Guvernare să alcătuiască un plan, un program, un calendar pentru evoluţia sa politică, prin elaborarea unei Constituţii, prin instalarea instituţiilor necesare guvernării şi prin organizarea de alegeri libere” - a spus Colin Powell.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG