Linkuri accesibilitate

16 mii de disponibilizări la CFR - sindicatele contestă numărul


Peste 16 mii de angajaţi ai CFR ar urma să-şi piardă locurile de muncă în urma disponibilizărilor din perioada imediat următoare. Ministrul Transporturilor, Miron Mitrea a mai anunţat că această cifră a fost stabilită în cursul negocierilor cu sindicatele din compania de cale ferată.

Mitrea a mai anunţat că, în urma privatizărilor din anumite sectoare de activitate, alţi aproximativ 4.000 de oameni vor părăsi CFR-ul.

Disponibilizările vor fi încheiate până la sfârşitul lunii septembrie. Cei ce vor părăsi CFR-ul vor beneficia, potrivit legii, de 24 de salarii compensatorii.

Sindicaliştii de la CFR contestă cifrele prezentate de Mitrea, spunând că numărul total convenit pentru disponibilizări este mai mic decât cel anunţat de ministru.

În consecinţă, Voicu Sala, liderul mecanicilor de locomotivă, a spus că sindicatele nu pot fi de acord cu soluţiile negocierilor şi a precizat că Federaţia Mecancilor nu a încheiat conflictul de muncă deschis în urmă cu cîteva săptămîni. Sala a precizat că sindicaliştii nu au hotărît dacă se va ajunge sau nu la grevă generală.

Săptămîna trecută, sindicaliştii de la CFR au oprit lucrul, pentru două ore, protestînd faţă de eşuarea negocierilor cu Ministerul Transporturilor privind, în special, numărul de posibili disponibilizaţi din sistem, ei ameninţînd chiar cu greva generală, pe care au programat-o pentru această săptămînă.
XS
SM
MD
LG