Linkuri accesibilitate

Iranul retrogradeaza relatiile diplomatice cu Argentina


Autorităţile de la Teheran au decis o retrogradare a relaţiilor diplomatice cu Argentina din cauza arestării lui Hadi Soleimanpour, fostul ambasador iranian la Buenos Aires. Acesta a fost reţinut cu trei zile în urmă la Londra şi este acuzat de implicare în atentatul cu bombă din anul 1994 asurpa unui centru comunitar evreiesc din Buenos Aires, atac soldat cu 85 de morţi.

Însărcinatul argentinian cu afaceri a fost convocat ieri la Ministerul de externe de la Teheran, unde i-a fost înmînat un protest vehement faţă de arestarea lui Soleimanpour. Potrivit agenţiei de stat oficiale de la Teheran, IRNA, însărcinatului cu afaceri al Argentinei i s-a transmis că guvernul său este integral răspunzător din punct de vedere legal şi politic pentru demersul respectiv. Atît guvernul cît şi forul legislativ de la Teheran au condamnat arestarea considerînd-o un complot israelian şi american împotriva Iranului.

Serviciile de spionaj argentiniene suspectează de mai mult timp implicarea Iranului în atacul cu maşină capcană de la Buenos Aires de acum 9 ani, însă autorităţile de la Teheran neagă orice resposabilitate. Soleimanpour a fost reţinut joi într-o localitate din nordul Angliei, unde lucra ca cercetător asistent al unei universităţi.
XS
SM
MD
LG