Linkuri accesibilitate

Guvernul australian acuzat de exagerarea pericolului arsenalelor irakiene


Andrew Wilkie, un fost angajat al serviciilor australiene de informaţii acuză guvernul australian că a exagerat pericolul reprezentat de arsenalele controlate de regimul lui Saddam Hussein pentru a se alătura coaliţiei conduse de Statele Unite în conflictul din Irak.

Wilkie a fost audiat azi în debutul unei anchete parlamtare care îşi propune să afle consistenţa afirmaţiilor pe care s-a bazat premierul asutralian John Howard cînd a decis să implice în conflictul din Irak 2000 de militari australieni. Howard a declarat că pe baza informaţiilor serviciilor de spionaj de la vremea respectivă Irakul deţinea armament de distrugere în masă pe care l-ar putea furniza organizaţiilor teroriste.

Vineri dimineata şeful cabinetului australian a spus că declaraţiile sale despre capacităţile militare ale regimului condus de Saddam Hussein erau justificate la data la care au fost formulate. Deocamdată în Irak nu au fost descoperite arme interzise prin deciziile ONU.

Şefii guvernelor de la Washington şi Londra sînt confruntaţi la rîndul lor cu investigaţii parlamentare privind acest subiect. Într-o depoziţie făcută tot astăzi, Richard Butler, fost ambasador al Australiei la ONU şi şef al comsiiei pentru dezarmarea Irakului între anii 1997 şi 1999 - a precizat că Saddam Hussein a antrenat terorişti într-o tabără specială lîngă Bagdad, însă a adăugat că după părerea sa fostul lider de la Bagdad nu le-a frunizat teroriştilor armament de distrugere masivă.
XS
SM
MD
LG