Linkuri accesibilitate

Ministerul Culturii avizeaza negativ proiectul reamplasarii Statuii Libertăţii de la Arad


Statuia Libertăţii din Arad, simbol al Revoluţiei anti-habsburgice de la 1848, ar putea să nu mai fie reamplasată în oraşul de pe Mureş, după ce Ministerul Culturii şi Cultelor a dat aviz negativ proiectului iniţiat de UDMR.

Ministrul Culturii, Răzvan Theodorescu, citat de Mediafax, a confirmat decizia, precizînd că motivele avizării negative sînt de ordin estetic şi istoric. Cităm după aceeaşi sursă: „Lucrarea nu corespunde din punct de vedere estetic concepţiilor actuale privind încadrarea monumentelor de fond public în peisajul urban contemporan. Pe de altă parte, ministerul promovează, susţine şi protejează doar acele lucrări inspirate din momentele semnificative ale istoriei noastre.”

Deputatul UDMR Gyorgy Tokay a declarat că formaţiunea sa va ataca în instanţă această decizie administrativă, care a fost ţinută în secret o lună, adaugind că, deocamdată, nu intră în discuţie alterarea relaţiilor UDMR cu PSD, existînd speranţa unei reveniri asupra deciziei.Monumentul intitulat "Statuia Libertăţii" a fost construit şi instalat în Arad în anul 1880, la comemorarea execuţiei a 13 generali revoluţionari antihabsburgici de la 1848. Monumentul a fost demontat în 1924, la ordinul guvernului Ionel I.C. Brătianu şi păstrat în Cetatea Aradului, într-o unitate militară. Comunitatea maghiară de la Arad intenţionează să dezvelească monumentul la 5 octombrie, cu o zi înainte de comemorarea eroilor Revoluţiei Ungare de la 1848.
XS
SM
MD
LG