Linkuri accesibilitate

Arşiţa afectează producţia de energie electrică în Franţa şi Germania


Temperaturile neobişnuit de mari înregistrate în această perioadă în Europa afectează inclusiv sistemele energetice ale unor ţări. În Franţa de pildă, ministrul mediului a precizat că nu este exclusă posibilitatea unor întreruperi ale furnizării de curent electric produs în centralele nucleare din cauza timpului mai lung necesar acum pentru săderea temperaturii apei de răcire a reactoarelor şi care e deversată apoi în rîuri.

Oficialitătile guvernamentale de la Paris precum şi cele din landurile de sud ale Germaniei şi-au dat ieri acceptul pentru deversarea apei din centralele atomice în rîuri la temperaturi mai mari decît de obicei. În schimb, Elveţia a redus producţia de electricitate obţinută cu energie nucleară. În acelaşi timp, oficiali din Croaţia, Norvegia şi Suedia, dar şi din România au exprimat îngrijorări legate de rezervele de apă din bazinele hidrocentralelor.

Canicula abătută în ultimele săptămîni peste Europa a provocat şi incedii de proporţii. În Croaţia, Franţa, Germania, Italia, Portugalia şi Spania pompierii îşi continuă eforturile de stăvilire a focurilor care au cuprins vaste porţiuni împădurite. Numărul celor care au pierit în urma incendiilor şi a altor efecte ale valului de căldură se ridică acum în Spania la 28, potrivit autorităţilor.

În Portugalia, incendiile forestiere au făcut 15 victime. În Franţa, un reprezentant al autorităţilor medicale a declarat că cel puţin 50 de persoane în vîrstă au murit numai în zona Parisului, din cauze legate direct de caniculă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG