Linkuri accesibilitate

Propunerile transnistrene în Comisia constituţională mixtă: publicate în internet


Reprezentanţii Chişinăului şi ai mediatorilor în procesul de negocieri privind soluţionarea conflictului transnistrean nu au comentat deocamdată apariţia pe site-ul agenţiei oficiale de ştiri de la Tiraspol a setului de propuneri avansat de delegaţia transnistreană în Comisia constituţională mixtă - propuneri referitoare la structura statului federativ. Conform regulamentului de activitate a comisiei constituţionale, părţile pot să facă publice documente sau declaraţii, doar în cazul în care acestea sînt convenite de comun acord.

Tiraspolul propune ca viitorul stat federativ - în care să funcţioneze două limbi oficiale, moldoveneasca şi rusa - să fie constituit din doi subiecţi, Moldova şi Transnistria. Cei doi subiecţi ar urma să dispună de “drepturi egale în relaţiile cu organele puterii federale” şi de o “reprezentare egală” în aceste structuri. Totodată, Tiraspolul propune ca cei doi subiecţi să se bucure de “suveranitate deplină pe teritoriul lor”, fiecare dintre ei dispunînd de “propriile atribute şi instituţii pentru exercitarea suveranităţii statale”.

Administraţia transnistreană a mai propus ca la baza statului federativ să stea un “principiu al subsidiarităţii”, care presupune “o astfel de împărţire a competenţelor, încît drepturile subiecţilor Federaţiei să aibă prioritate asupra drepturilor Federaţiei”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG