Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat Philip Reeker a declarat că Washigtonul nu a luat o decizie definitivă în acest sens, însă problema se află în discuţie la nivelul guvernului. Potrivit unor oficiali americani care au dorit să-şi păstreze anonimatul reducerea ajutoarelor financiare americane ar atinge nivelul cheltuielilor făcute de israelieni pentru implantările coloniştilor.

Principala dilemă a Washigtonului este - potrivit aceloraşi oficiali - dacă bariera de securitate are sau nu o legătură directă cu coloniile evreieşti. Statul israelian construieşte un zid de protecţie în jurul Cisiordaniei susţinînd că acesta poate preveni atacurile militanţilor. Partea palestiniană consideră că zidul restrucţionează libertatea de mişcare a arabilor şi de asemnea este un demers care va bloca negocierile privind graniţele viitorului stat palestinian.

La Washington secretarul de stat Colin Powell a afirmat că bariera de secruitate nu ar trebui să împiedice aplicarea planului internaţional de pace, în vreme ce şeful Administraţiei George W Bush a calificat zidul respectiv drept “o problemă” şi a abordat subiectul în cadrul consultărilor cu premierul israelian Ariel Sharon.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG