Linkuri accesibilitate

Moartea în condiţii suspecte a asasinului prezumtiv al ziaristului independent ucrainian Heorhy Gongadze


Potrivit unor surse din Ucraina, un individ suspectat de uciderea jurnalistului de opoziţie Heorhy Gongadze ar fi murit în detenţia poliţiei din cauze necunoscute. Institutul pentru informare de masă, filiala ucraineană a organizaţiei Reporteri fără Frontiere, afirmă pe situl Internet că suspectul, fostul poliţist şi lider de bandă Ihor Honcharov, a murit la 1 august într-o ambulanţă care îl transporta din închisoare la spital.

Potrivit Institului, Honcharov urma să depună mărturie la procuratura generală, luna aceasta, despre moartea lui Gongadze. Institutul pentru informare de masă afirmă totodată că a primit o scrisoare, presupusă a fi de la Honcharov, care ar fi cerut ca ea să fie deschisă în cazul morţii sale. Organizaţia spune că a trimis scrisoarea procurorului general al Ucrainei, generalul Sviatoslav Piskun.

Jurnalistul Heorhy Gongadze, care a făcut dezvăluiri despre corupţia în rîndul guvernului şi l-a criticat pe preşedintele Leonid Kuchma a dispărut în 1999, iar corpul său, decapitat, a fost descoperit ultrerior într-o pădure. Un fost bodigard al preşedintelui Kuchma l-a acuzat pe şeful statului ucrainian că ar fi fost implicat în cazul Gongadze. Kuchma neagă ferm orice legătură cu moartea lui Gongadze.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG