Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


şi expansiunea creditului către sectorul privat au condus la o cerere mai puternică din partea sectorului privat şi au sporit presiunea asupra importurilor. Ca rezultat, deficitul de cont curent s-a majorat în comparaţie cu previziunile ».

Impactul creşterii puternice a salariului real asupra competitivităţii externe rămîne o preocupare pentru Fondul Monetar, însă potrivit lui Neven Mates partea română şi delegaţia FMI au ajuns "în mare măsură" la o înţelegere asupra scrisorii suplimentare de intenţie. Cu toate acestea vor continua în perioada următoare discuţiile pe marginea măsurilor de ţinere sub control a creşterii salariilor în întreprinderile româneşti de stat.

Negociatorul şef al Fondului se arată de asemenea îngrijorat de faptul că în 2003 a fost încetinită reducerea pierderilor din sectorul energetic. Acelaşi comunicat remarcă într-un alt capitol şi faptul că privatizarea în sectorul energetic se derulează mai lent decît se prevăzuse. În schimb este apreciată drept bună derularea negocierilor referitoare la privatizarea BCR.

"Aplicarea cu succes a masurilor convenite, continuarea progresului în îmbunătăţirea încasarilor din sectorul energetic, şi limitarea creşterilor salariale nejustificate vor permite ca discutarea evaluării în Consiliul Directorilor FMI să aibă loc la începutul lunii octombrie" - este concluzia comunicatului semnat de negociatorul şef al FMI în relaţia cu România Neven Mates.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG