Linkuri accesibilitate

Fenianul confirmă decizia sa de a participa la negocieri multilaterale


Coreea de Nord a confirmat pentru prima oară că va lua parte la tratative multilaterale cu reprezentanţii altor cinci ţări. Fenianul a adăugat însă că va insista în continuare pentru tratative bilaterale cu Statele Unite.

Washingtonul s-a opus consecvent cererii nord-coreene de a discuta numai cu Fenianul chestiunea programului nuclear al Coreei de Nord. Statele Unite au insistat că este vorba de o problemă internaţională şi că tratativele trebuie să-i implice şi pe vecinii Coreei de Nord: China Rusia, Japonia şi Coreea de Sud.

În urma discuţiilor avute la Tokio cu Subsecretarul de stat american John Bolton, ministrul adjunct de externe nipon Toshimitsu Motegi a declarat că ţara sa aşteaptă unele precizări din partea Coreei de Nord.

„Am fost de acord că această contra-propunere din partea Coreei de Nord este în sine o reacţie pozitivă. Dar nu e clar cînd vor avea loc şi cum se vor defăşura tratativele multilaterale. Aşa că menţinem contactele în această chestiune cu Statele Unite şi cu alte ţări implicate” - a spus ministrul japonez. Subsecretarul de stat american John Bolton, aflat în Japonia pentru o vizită de trei zile, a calificat drept “încurajatoare” propunerea nord coreeană privind tratativele multilaterale.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG