Linkuri accesibilitate

Proiect de rezolutie ONU pentru desfasurarea unor forte de pace in Liberia


Statele Unite au introdus la Consiliul de Securitate o rezoluţie care să se autorizeze desfăşurarea unei forţe internaţionale de pace în Liberia. Potrivit iniţiativei, trupe ale statelor vest africane, precum şi ale altor tări cum ar fi Statele Unite vor intra cu mandat ONU pe teritoriul Liberiei, ţară confruntată cu efectele dramatice ale războiului civil.

Acelaşi document prevede ca începînd cu luna octombrie operaţiunile de menţinere a păcii să fie preluate de Naţiunile Unite. Ieri la Monrovia a sosit o echipă de experţi ai Organizaţiei ţărilor Vest-Africane care va pune la punct logistica desfăşurării de trupe, care iniţial vor fi conduse de Nigeria.

Liderii vest africani se reunesc la Accra în Ghana pentru a evalua situaţia înaintea trimiterii trupelor. Data exactă a începerii operaţiunilor va fi hotărîtă la sfîrşitul acestei săptămîni după ce comandantul primei misiuni generalul nigerian Festus Okonkwo va definitiva planurile de acţiune. Foarte curînd primii 1500 de militari nigerieni vor sosi în Liberia.
XS
SM
MD
LG