Linkuri accesibilitate

Vladimir Voronin: discutiile despre forte de mentinere a pacii sint premature


Preşedintele moldovean Vladimir Voronin consideră premature discuţiile despre introducerea în Transnistria a unor noi forţe de menţinere a păcii, odată ce procesul de reglementare politică a crizei de pe Nistru nu a evoluat.

„Asistăm la un apogeu al încordării, determinat de politica de autoizolare promovată de administraţia transnistreană, care doreşte să-şi menţină status-quo-ul”, a spus şeful statului moldovean şi a subliniat că în acest moment „nu este cazul să se insiste asupra diferitelor planuri privind prezenţa militară în regiune”.

„Nu va exista prezenţă militară de dragul prezenţei militare, pentru ca cineva să-şi soluţioneze problemele sale strategico-militare globale in tara noastră. Nu trebuie sa fim ameninţaţi cu vacuumul care s-ar putea forma de la începutul anului 2004", a declarat preşedintele Voronin.

Potrivit unor acorduri internaţionale, Federaţia Rusă s-a obligat să-şi retragă forţele militare din Transnistria până la sfârşitul anului 2003. Moscova insistă asupra transformării Grupului Operativ de Trupe Ruse din Transnistria în forţe de menţinere a păcii, cu mandat din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Preşedinţia olandeză a OSCE a lansat, însă, recent ideea introducerii în regiunea transnistreană a unor forţe ale Uniunii Europene.
XS
SM
MD
LG