Linkuri accesibilitate

Camera inferioara a Parlamentului belgian aproba modificarea legii crimelor de razboi


Camera inferioară a parlamentului belgian a aprobat un proiect legislativ de modificare a controversatei legi privind crimele de război. Proiectul va fi înaintat acum senatului şi pentru a intra în vigoare trebuie semnat de Regele Albert al Belgiei.

După presiunile exercitate de către administraţia de la Washington, coaliţia premierului Guy Verhofstadt a acceptat înlocuirea actualei forme a legii privind crimele de război cu o alta limitată la cauzile în care sînt implicaţi doar cetăţenii belgieni, ca suspecţi sau ca victime.

Noua lege va oferi de asemenea imunitate tuturor liderilor mondiali sau oficialităţilor guvernamentale ale altor ţări, care vizitează Belgia. Potrivii legii actuale, tribunalele din Belgia aveau prerogativa de a judeca cazuri de crime de război indiferent de locul unde au fost comise delictele suspectate şi indiferent de naţionalitatea celor implicaţi ca victime sau suspecţi. Potrivit unor analişti, legea a devenit jenantă după ce a făcut posibilă intentarea de procese unor lideri britanici, israelieni şi americani, între care şi preşedintelui Statelor Unite George Bush.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG