Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Ieri, Comitetele pentru servicii secrete ale Senatului şi Camerei Reprezentanţilor au dat publicităţii un raport de 900 de pagini prin care se solicită crearea unei autorităţi centrale americane, însărcinată cu identificarea celulelor teroriste din America.

Raportul conchide că atentatele de la 11 septembrie ar fi putut fi prevenite, în cazul în care Agenţiile de Informaţii americane, între care CIA şi FBI, ar fi conclucrat în ce priveşte strângerea şi schimbul de informaţii, precum şi în ce priveşte modalităţile de acţiune pe baza acestor informaţii.

Şeful Comisei care a intocmit raportul, senatorul democrat Bob Graham, acum candidat la preşedinţia americană, a afirmat că atentatele ar fi putut fi prevenite.

Bob Graham: “Atacurile de la 11 septembrie ar fi putut fi evitate, dacă s-ar fi putut realiza combinaţia adecvată de abilităţi, cooperare, creativitate şi ceva noroc”.

Raportul Congresului se bazează pe noi detalii declasificate provevenind dintr-o anchetă a celor două comitete pentru servicii secrete, realizată anul trecut.

O parte a raportului, respectiv 28 de pagini, nu a fost dată publicităţii, la cererea Casei Albe, care a invocat raţiuni de securitate naţională. Această secţiune se referă la legăturile dintre teroriştii de la 11 septembrie şi Arabia Saudită
XS
SM
MD
LG