Linkuri accesibilitate

Legea moldoveană pentru contracararea activităţii extremiste criticată de organizaţia "Articolul 19"


Organizaţia internaţională de apărare a libertăţii de expresie „Articolul 19” a criticat dur, într-un memorandum expediat autorităţilor moldovene, prevederile Legii despre contracararea activităţii extremiste, adoptata de majoritatea parlamentară comunistă.

Potrivit Articolului 19, „una din problemele principale ale acestei legi este că o mare parte a definiţiilor sunt ori prea vagi ori prea generale. Legea nu reuşeşte să ţină cont de standardele acceptate de respectare a libertăţii de exprimare, încearcă să izoleze şi să ţintească în organizaţiile media şi cele religioase, fapt ce nu este necesar şi poate reprezenta o încălcare a drepturilor omului”.

Legea defineşte drept activităţi extremiste, între altele, „subminarea securităţii Republicii Moldova, uzurparea autorităţii de stat sau a puterii oficiale, lezarea demnităţii naţionale” şi prevede închiderea instituţiilor media, religioase şi a altor organizaţii suspectate că ar practica asemenea activităţi.

Articolul 19 consideră neclare aceste definiţii şi cere autorităţilor moldovene să anuleze o mare parte a prevederilor Legii anti-extremism, care „permite aplicarea unor măsuri severe de restricţie a libertăţii de exprimare, a libertăţii de întrunire şi, în unele cazuri, nu recunoaşte prezumţia de nevinovăţie”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG