Linkuri accesibilitate

Acţiunea de protest al minerilor disponibilizaţi în judeţul Alba


Cei 40 de mineri disponibilizaţi de la SC Zlatmin S.A. Zlatna, din judeţul Alba, şi-au petrecut noaptea de duminică spre luni în subteranul minei Haneş, unde s-au blocat cu o zi în urmă. Ei ameninţă că nu vor ieşi la suprafaţă pînă cînd nu le vor fi achitate integral salariile compensatorii.

Şeful Postului de Poliţie Almaşul, localitate în care se află mina Haneş, a declarat că dacă duminică zece dintre ei coborîseră la 160 de metri în subteran, luni, toţi minerii urcaseră spre gura minei, unde este mai mult aer, printre aceştia aflîndu-se şi Marcel Danciu, care este blocat în mină de marţi noaptea. Timp de mai multe zile, Danciu a stat la 160 de metri în subteranul minei. Potrivit poliţiştilor, minerii şi-au luat totuşi cîteva măsuri de siguranţă, asigurîndu-şi hrana şi apa.

Protestatarii primiseră asigurări din partea conducerii sucursalei Minvest Deva, administratorul explotării miniere din Zlatna, că le va fi achitată o parte din salariile compensatorii, fapt ce i-a determinat pe mineri să apeleze la această formă de protest, ei cerînd achitarea integrală a salariilor.

Minerii sînt în cea de-a şaptea zi de proteste, după ce, de marţi pînă vineri, s-au aflat în grevă în faţa sediului societăţii Zlatmin Zlatna, iar sîmbătă după amiază s-au blocat în subteran.
XS
SM
MD
LG