Linkuri accesibilitate

OSCE critică noua lege a informaţiilor din Ucraina


Reprezentatul Organizaţiei de securitate şi cooperare în Europa responsabil cu libertatea mediilor de informare, Freimut Duve atrage atenţia într-o scrisoare adresată lui Anatoly Zlenko, ministrul de externe ucrainean, că noua lege a informaţiilor va restrînge şi mai mult libertatea presei.

Legea, care aşteaptă să fie semnată de preşedintele Leonid Kutchma, ar urma să permită arestarea ziariştilor de către serviciile de securitate, în cazul în care aceştia utilizează în relatările lor secrete de stat. Comentatorii afirmă că nu este de loc clar ce fel de informaţie este considerată oficial la Kiev drept secret de stat.

În scrisoarea amintită, reprezentatul OSCE observă că aplicarea legii va obstrucţiona anchetele ziariştilor referitoare la corupţie. De la declararea independenţei Ucrainei, în 1991, 18 ziarişti au fost ucişi în împrejurări rămase cel mai adesea ne-elucidate.

În alte evoluţii, tot de la Kiev se anunţă că preşedintele Kutchma a anunţat că va retrage o propunere de desfăşurare simultană a alegerilor prezidenţiale şi parlamentare. Kutchma a fost acuzat de adversari că ar încerca să folosească propunerea pentru a amîna cu doi ani alegerile prezidenţiale.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG