Linkuri accesibilitate

George Bush: campania împotriva lui Saddam Hussein a fost justificată


Preşedintele american se implică direct în controversata problemă a unei unei prezumtive tranzacţii irakiene cu uraniu din Africa în perioada Saddam Hussein, despre care George Bush a vorbit în luna ianuarie deşi informaţiile s-au dovedit ulterior false.

Şeful Casei Albe rămîne convins că Saddam Hussein a încercat să dezvolte arme de distrugere în masă şi că au existat justificări pentru declanşarea războiului. Referindu-se la informaţiile pe care le-a primit de la serviciile specializate George Bush a declarat pe de o parte că în opinia sa datele pe care le primit şi pe care le-a folosit în discursuri au fost de bună calitate şi pe de altă parte că rămîne convins de faptul că Saddam Hussein avea programe militare de distrugere în masă.

Anterior purtătorul de cuvînt al Casei Albe Arie Fleisher afirmase că şeful Administraţiei e nemulţumit de greşeala din discursul despre starea Uniunii din luna ianuarie, cînd a afirmat că Irakul a încercat să cumpere uraniu din Niger.

Ari Fleischer : „Vă asigur că preşedintele nu este mulţumit. Şi desigur nu ar fi mulţmit dacă ar fi spus ceva în discursul asupra stării Uniunii care să nu fi fost adevărat. Nici nu se pune problema să nu fie aşa şi toată lumea a înţeles acest lucru”

În opinia Administraţiei de la Washington, jurnaliştii insistă prea mult asupra faptului că la Casa Albă s-a recunoscut că acuzaţia cu privire la tranzacţia irakiană cu uraniu din Niger nu trebuia inclusă în discursul din ianuarie al preşedintelui. Episodul a dat naştere suspiciunii că George Bush a supraevaluat datele servicilor de informaţii şi a indus în eroare publicul pentru a justifica o intervenţie militară în Irak.
XS
SM
MD
LG