Linkuri accesibilitate

Premierul Serbiei pledează pentru o poziţie comună a partidelor din ţară în problema Kosovo


Primul ministru al Serbiei, Zoran Zivkovic a afirmat la o reuniune a coaliţiei de guvernămînt, că partidele politice din ţară ar trebui să se unească pentru a pregăti o agendă comună la convorbirile referitoare la provincia Kosovo, susţinute de Uniunea Europeană.

Reprezentanţi ai Serbiei şi ai albanezilor din Kosovo au căzut de acord la ultima reuniune la vîrf a Uniunii Europene de la Tesalonic să se întîlnească luna aceasta într-o tentativă de normalizare a relaţiilor. Data întîlnirii nu a fost fixată încă.

Zivkovic a spus că înaintea reuniunii, Serbia va adopta ceea ce a numit o "declaraţie privitoare la Kosovo". Ea va prezenta poziţia sîrbă referitoare la reîntoarcerea refugiaţilor din Kosovo şi va căuta să definească statutul provinciei Kosovo în cadrul uniunii Serbia-Muntenegru.

Cu două zile în urmă, politicieni albanezi din Kosovo au publicat un apel cerînd refugiaţilor sîrbi să se întoarcă la casele lor. Declaraţia a fost respinsă de lideri sîrbi, pe motiv că lipsesc garanţiile necesare unui asemenea gest.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG