Linkuri accesibilitate

Preşedintele Iliescu pledează pentru un adevărat parteneriat româno-rus


Preşedintele Ion Iliescu, aflat într-o vizită de trei zile în Rusia, a pledat pentru crearea unui adevărat parteneriat româno-rus, bazat pe interese şi valori comune şi eliberat de prejudecăţi şi de tensiuni emoţionale.

Şeful statului a precizat, cu ocazia lansării ediţiei în limba rusă a cărţii sale "România - renaşterea speranţei", că istoria relaţiilor româno-ruse este una a alternărilor de situaţii şi momente în care s-au regăsit şi interese comune, dar nu de puţine ori şi contradictorii.

Şeful statului român a precizat că încheierea Tratatului politic de bază româno-rus reprezintă un moment esenţial în depăşirea acestei situaţii. Preşedintele Iliescu s-a întîlnit joi cu preşedintele Dumei de stat Ghennady Selezniov şi cu premierul Mihail Kasianov. Discuţiile au fost axate, în ambele cazuri pe dezvoltarea relaţiilor economice, despre care s-a spus că ar trebui să fie mai dinamice.

Preşedintele Ion Iliescu a pledat, la deschiderea Forumului Oamenilor de Afaceri ruso-români, pentru relansarea relaţiilor economice dintre România şi Federaţia Rusă, spunînd că în prezent este un moment propice dezvoltării acestora. Iliescu a menţionat că exporturile României către Rusia s-au ridicat în anul 2002 la numai 40 milioane de dolari, "cam la nivelul Albaniei".

El a mai spus că deficitul schimburilor comerciale, de peste un miliard de dolari devine pentru România "nesustenabil". Preşedintele Iliescu a adăugat că nici în domeniul investiţiilor relaţiile bilaterale nu sînt satisfăcătoare, în România fiind înregistrate în prezent doar 208 societăţi româno-ruse.

Vineri preşedintele Iliescu şi omologul său rus Vladimir Putin vor semna tratatul politic de bază româno-rus. Miniştrii de externe din cele două ţări vor semna declaraţii anexe, în care este condamnat pactul Ribbentrop – Molotov şi se stabileşte crearea unei comisii de experţi care să rezolve problema tezaurului românesc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG