Linkuri accesibilitate

Washington: No immunity treaty - no military assistance


Statele Unite au suspendat asistenţa militară pentru 35 de ţări care nu au semnat cu Washigtonul acorduri de scoatere a cetăţenilor americani de sub jurisdicţia Curţii Penale Internaţioanle. Nu vor mai primi ajutor militar ţări aliate precum Columbia sau Africa de Sud, dar şi cîteva state europene dintre care unele vor deveni anul viitor membre NATO.

Este vorba cele trei ţări baltice, precum şi despre Bulgaria, Slovenia şi Slovacia. Sancţiunile vizează de asemenea Uniunea Serbia Muntenegru şi Croaţia. De asistenţa militară din partea Statelor Unite vor benefica în continuare ţări precum Albania, Bosnia, Macedonia, România şi Tajikistanul, care au semnat acorduri de imunitate cu Statele Unite.

Potrivit purtătorului de cuvînt al departamentului de stat, Richard Boucher, sancţiunile nu vizează membrii NATO şi nici alte 9 ţări care nu sînt membre ale Alianţei Nord Atlantice, dar care au statutul de aliat de primă importanţă pentru americani. Statele Unite nu vor publica lista completă a ţărilor care au semnat acorduri de imunitate, unele dintre acestea fiind secrete.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG