Linkuri accesibilitate

Data de semnare a unui acord de imunitate cu Statele Unite expiră astăzi


Astăzi expiră ultimatumul dat de Statele Unite ţărilor cărora Washingtonul le furnizează asistenţă militară şi care în schimbul acestui ajutor ar trebui să semneze acorduri prin care cetăţenii americani să fie scoşi de sub jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale.

Potrivit purtătorului de cuvînt al departamentului de stat, Richard Boucher, pînă acum peste 50 de ţări au semnat astfel de acorduri, iar aproximativ 30 de state care nu au semnat riscă să piardă asistenţa militară furnizată de Statele Unite.

România a fost prima ţară care a semnat acordul respectiv, însă cu cîteva zile în urmă ministrul de externe Mircea Geoană anunţa că acordul bilateral nu va fi ratificat pînă cînd Statele Unite nu vor ajunge la un compromis în această problemă cu Uniunea Europeană.

Curtea Penală Internaţională este prima instanţă cu statut permanent care va judeca crimele de război, crimele împotriva umanităţii şi genocidul comise începînd cu 1 iulie 2002. Actul constitutiv al CPI a fost semnat de 78 de ţări.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG