Linkuri accesibilitate

Donald Rumsfeld: combaterea unei reţele teroriste alcătuită din partizani ai partidului Baath şi fedaini


Şeful Pentagonului e de părere că în Irak trupele coaliţiei conduse de Statele Unite vor mai fi ţinta atacurilor lansate de persoane loiale lui Saddam Hussein. Donald Rumsfeld a dat însă asigurări că fostului regim de la Bagdad nu va reveni la putere:

« Irakul este o ţară complet eliberată. Regimul a fost îndepărtat de la putere şi nu se va permite revenirea la conducere. Rămăşiţele regimului Baath şi fedainii s-au disimulat însă în rîndul populaţiei civile şi au creat o reţea teroristă. Ne ocupăm de această reţea în forţă tot aşa cum a trebuit să ne ocupăm în Afganistan de rămăşitele reţelei Al Kaida şi ale mişcării talibanilor.”».

La rîndul său, secretarul de stat american Colin Powell i-a acuzat pe partizanii lui Saddam Hussein pentru dezordinile din Irak respigînd criticile potrivit cărora o planificare defectuoasă din partea Washingtonului ar fi de vină pentru continuarea haosului.

Oficiali militari americani au anunţat că duminică a avut loc o explozie la un depozit de muniţii situat la circa 260 km nord-vest de Bagdad. Deocamdată cauza exploziei este neclară. Agenţiile internaţionale de presă vorbesc despre moartea cîtorva persoane în urma deflagraţiei.

Între timp, trupele americane l-au arestat pe Abu Haydar Abdul Mun'im – guvernatorul oraşului Njaf cu populaţie şiită şi care fusese numit în această funcţie de Statete Unite. El e acuzat de răpire, luare de ostatici şi fraude.

Forţele americane şi-au dublat eforturile în cadrul operaţiunii de curăţire în centrul Irakului, avînd ca obiectiv capturarea insurgenţilor şi reducerea atacurilor asurpa trupelor coaliţiei. De duminică de cînd a fost declanşată operaţiunea, au fiost reţinute cîteva sute de persoane şi sînt arestate peste 60.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG