Linkuri accesibilitate

Tiraspolul ameninţă cu o ripostă la aşa numita blocadă economică


Autoritatile de la Tiraspol vor intreprinde actiuni de raspuns la ceea ce numesc “blocada economica a Transnistriei” instituita de Republica Moldova - a declarat la televiziunea transnistreana, liderul republicii nerecunoscute din stanga Nistrului, Igor Smirnov.

El nu a precizat care anume vor fi aceste actiuni de raspuns. Smirnov acuza Chisinaul ca ar fi declansat un razboi economic impotriva Tiraspolului prin faptul ca nu i-a acordat noua stampila vamala a Republicii Moldova.

In felul acesta, agentii economici transistreni care doresc sa practice exportul de marfuri trebuie sa se inregistreze la organele vamale ale Republicii Moldova, fapt care le-ar fi adus pierderi de aproximativ 3 milioane de dolari.

Igor Smirnov a declarat ca a acceptat sa negocieze proietul de solutionare a crizei transnitrene pe calea federalizarii Republicii Moldova pentru a nu admite declansarea unui nou conflict armat pe Nistru, ca cel din 1992. El a reafirmat insa ca, in timp ce Chisinaul vede in acest proiect posibilitatea de a solutiona conflictul pastrand statutul de stat unitar al Republicii Moldova prin infiintarea unei autonomii teritorial-administrative in stanga Nistrului,

Tiraspolul doreste infiintarea unui stat comun pe principii contractuale, in care subiectii asa-numitei federatii ar fi egali in drepturi si ar putea gestiona in mod independent toate resursele economice pe care le controleaza in present.

Autoritatile de la Chisinau nu au reactionat deocamdata la declaratia liderului de la Tiraspol. Primul ministru moldovean Vasile Tarlev a anuntat ca va sustine maine o conferinta de presa cu tema “destabilizarea situatiei in zona transnistreana".

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG