Linkuri accesibilitate

Blair şi Putin încîntaţi de stadiul relaţiiilor anglo-ruse


Premierul Tony Blair şi preşedintele Vladimir Putin au apreciat în termeni superlativi relaţiile dintre Marea Britanie şi Rusia, după discuţiile pe care le-au avut la Londra.

În a treia zi a vizitei de stat a lui Putin, cei doi lideri s-au întîlnit pentru a discuta livrările ruseşti de energie către Europa occidentală, situaţia din Irak, terorismul internaţional şi relaţiile bilaterale.

În cadrul unei conferinţe de presă comune, Blair a apreciat astfel relaţiile cu Rusia: „Oricare au fost divergenţele privind Irakul, noi conlucrăm foarte strîns pe scena internaţională în abordarea diferitelor probleme - problemele legate de terorismul internaţional, chestiunile privind armele de distrugere în masă, chestiunile legate de pacea şi stabilitatea în lume”.

Preşedintele Putin a spus la rîndul său că principala prioritate a Rusiei este integrarea sa în economia europeană şi în economia mondială şi că Marea Britanie este cel mai important partener al Rusiei.

Cu prilejul întîlnirii, a fost semnat un memorandum între Rusia şi Marea Britanie privind cooperarea în construcţia unei conducte de gaze, care va lega Rusia de Europa Occidentală, trecînd prin Marea Baltică. Totodată compania British Petroleum şi firma rusească TNK au semnat un acord de investiţie comună în valoare de peste 6 miliarde de dolari.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG