Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Referindu-se la ambiţiile nucleare ale regimului de la Teheran, preşedintele american George Bush a declarat că Iranul trebuie să semneze documentele care să permită experţilor internaţionali să inspecteze facilităţile nucleare de care dispune.

George Bush: „Iranul s-a angajat să nu producă arme atomice, iar în aceste condiţii comunitatea internaţională trebuie să se asigure că regimul de la Teheran îşi respectă promisiunile. Statele Unite şi UE sînt hotărîte să contribuie la sporirea securităţii pe plan global si să transforme lumea într-una mai bună”.

Şeful Casei Albe a cerut de asemenea liderilor europeni să blocheze orice posibilitate de finanţare a grupării palestiniene Hamas, pledînd chiar pentru desfiinţarea acestei organizaţii. George Bush a afirmat că astfel s-ar da o şansă în plus păcii în Orientul Mijlociu.

Şeful administraţiei americane şi liderii europeni au anunţat perfectarea unor noi acorduri destinate combaterii terorismului, acorduri vizînd schimbul de informaţii, îngheţarea fondurilor şi bunurilor deţinute de grupările teroriste precum şi grăbirea procedurilor de extrădare a membrilor unor asemenea grupări.

La reuniunea de la Casa Albă, din partea Uniunii Europene au participat premierul elen Costas Simitis, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Uniunii, preşedintele Comisiei Europene Romano Prodi şi înaltul reprezentant pentru politica externă şi de securitate a forului comunitar Javier Solana.
XS
SM
MD
LG