Linkuri accesibilitate

Notă de protest siriană înmînată ambasadorului american la Damasc


Autorităţile de la Damasc au înaintat Statelor Unite pe canale diplomatice un protest oficial după incidentul de săptămîna trecută cînd la frontiera dintre Siria şi Irak armata americană a rănit 6 grăniceri sirieni.

Protestul, înmînat de ministerul sirian de externe ambasadarului american la Damasc Theodore Kattouf, cere returnarea militarilor răniţi. Şeful Pentagonului Donald Rumsfeld a recunoscut că miercurea trecută, urmărind o coloană de automobile în care se crede că se aflau fosţi deminitari irakieni, trupele coaliţiei au deschis focul şi au rănit şi 6 militari sirieni, care sînt în acest moment trataţi de medici americani. Rumsfeld nu a precizat însă dacă militarii coaliţiei au pătruns pe teritoriul Siriei în cursul urmăririi respective.

Pe de altă parte, ministerul apărării de la Londra precizează că ancheta referitoare la circumstanţele morţii a 6 militari britanici în Irak s-ar putea prelungi cîteva zile. Cei 6 şi-au pierdut viaţa marţi la Amarah, unde nu se ştie exact ce s-a întîmplat, însă - potrivit unor martori - localnicii sînt nemulţumiţi de felul în care au loc percheziţiile pentru găsirea armelor deţinute de civili în această zonă cu majoritate musulman şiită. Agenţiile internaţionale vorbesc despre faptul că pentru a descoperi armele militarii britanici folosesc cîini, animal considerat impur de şiiţi.
XS
SM
MD
LG