Linkuri accesibilitate

Hans Blix: datele americane despre ADM din Irak - sumare şi incerte


Informaţiile serviciilor specializate americane despre armele irakiene de distrugere în masă nu au fost niciodată mai mult decît sumare şi nesigure. Declaraţia îi aparţine şefului inspectorilor ONU pentru dezarmarea Irakului, Hans Blix, care s-a referit din nou la acest subiect controversat în cadrul Comitetului pentru Relaţii Internaţionale de la New York.

Deşi a afirmat că este posibil ca trupele coaliţiei să descopere în Irak arme de distrugere masivă, Blix a subliniat că dovezile strînse de Statele Unite despre arsenalele respective s-au bazat între altele pe mărturii discutabile şi părtinitoare ale unor irakieni care au trădat regimul Saddam Hussein.

O altă sursă a dovezilor americane – a continuat Hans Blix – au fost concluziile incomplete ale cercetărilor echipei de inspectori ONU în legătură cu laboratoarele mobile în care s-a presupus că armata lui Saddam Hussein dezvolta armament biologic.

Experţii Naţiunilor Unite – a mai spus Hans Blix – au fost mult mai precauţi în a certifica existenţa armelor irakiene de distrugere în masă, în vreme ce Statele Unite şi Marea Britanie par să se fi grăbit să tragă concluzii pe baza datelor furnizate de propriile servicii de informaţii.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG