Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Proiectul prevede un preşedinte al Uniunii, un ministru de externe, o comisie executivă a Uniunii mai puternică, şi adoptarea de decizii prin majoritate şi nu prin consens în mai multe domenii. Cei 15 actuali membri şi cei zece candidaţi care vor fi primiţi în 2004 urmează să adopte varianta finală a constituţiei, în urma unei conferinţe inter-guvernamentale care începe în luna octombrie.

Preşedintele Comisiei Europene Romano Prodi a lăudat proiectul, spunînd că va face mai clară funţionarea Uniunii pentru cetăţenii săi. Totuşi, se anticipează că la conferinţa inter-guvernamentală vor fi introduse schimbări, întrucît mai multe ţări, între care Marea Britanie, Spania, Austria şi Portugalia au ridicat obiecţii legate de modul de votare şi de gradul în care ar fi slăbită suveranitatea naţională.

Proiectul e o premieră în istoria europeană. Din 2004, Uniunea Europeană va avea 25 de state membre, iar autorii proiectului spun că în aceste condiţii e nevoie de un set de prevederi coerente care să faciliteze mecanismul de luare a deciziilor la nivel european. De asemenea, documentul ar urma să înlocuiască o serie de tratate europene adoptate în ultimii 50 de ani.
XS
SM
MD
LG