Linkuri accesibilitate

Ancheta Comitetului pentru informaţii a Senatului american


Comisia de specialitate din Senatul american cercetează în ce măsură războiul împotriva Irakului a fost declanşat pe baza unor evaluări ‘obiective şi independente’.

Doi senatori americani din fruntea Comitetului pentru Informaţii Speciale (Inteligence Committee) vor conduce o anchetă care să demonstreze dacă serviciile de informaţii americane au greşit sau dacă guvernul american a exagerat în privinţa ameninţării pe care o reprezentau armele de distrugere în masă din Irak.

Pat Roberts, republican de Kansas şi Jay Rockfeler, democrat de West Virginia au declarat că ancheta va evalua din punct de vedere cantitativ şi calitativ datele serviciilor secrete american pe baza cărora s-a luat decizia de începere a războiului împotriva Irakului, pe motiv că armele de distrugere ale acestuia reprezentau o ameninţare în zonă.

Comitetul senatorial va studia de asemenea acuzaţiile privitoare la legăturile care se presupune că le-ar fi avut fostul regim de la Bagdad cu reţelele teroriste pentru a vedea dacă evaluarile făcute de administraţia Statelor Unite au fost obiective, independente şi echilibrate.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG