Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


proiectul de constituţie elaborat de o convenţie specială, sub conducerea sa, în ultimele 16 luni. Proiectul prevede un preşedinte al Uniunii, un ministru de externe, o comisie executivă a Uniunii mai puternică şi adoptarea de decizii prin majoritate şi nu prin consens în mai multe domenii.

Cei 15 actuali membri şi cei zece candidaţi care vor fi primiţi în 2004 urmează să adopte varianta finală a constituţiei, în urma unei conferinţe inter-guvernamentale care începe în luna octombrie. Preşedintele Comisiei Europene Romano Prodi a lăudat proiectul, spunînd că va face mai clară funţionarea Uniunii pentru cetăţenii săi.

Totuşi, se anticipează că la conferinţa inter-guvernamentală vor fi introduse schimbări, întrucît mai multe ţări, între care Marea Britanie, Spania, Austria şi Portugalia au ridicat obiecţii legate de modul de votare şi de gradul în care ar fi slăbită suveranitatea naţională.

În apropierea locului de desfăşurarea a summitului, poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene pentru a împrăştia sute de protestatari – anarhişti şi anti-capitalişti - care aruncau cu pietre.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG