Linkuri accesibilitate

Proiectul de revizuire a Constituţiei în dezbaterea Camerei Deputaţilor


La şedinţa Camerei Deputaţilor consacrată dezbaterilor generale privind proiectul de revizuire a Constituţiei, deputaţii Emil Boc (PD) şi Valeriu Stoica (PNL) au declarat că revizuirea Constituţiei este necesară, arătîndu-se mulţumiţi de modul în care au decurs dezbaterile din Comisia parlamentară pentru modificarea legii fundamentale.

Atît Boc, cît şi Stoica au precizat că deputaţii democraţi şi liberali vor susţine în plen amendamentele care nu le-au fost acceptate de Comisia de revizuire a Constituţiei, care vizează, printre altele, eliminarea migraţiei parlamentarilor şi faptul că premierul şi miniştrii trebuie să răspundă personal întrebărilor şi interpelărilor parlamentarilor.

Cu aceeaşi ocazie, deputatul UDMR Attila Varga a declarat că textul constituţional propus dezbaterii este mult mai aproape de sistemul democratic european, spre deosebire de Constituţia din 1991, care era, din punct de vedere al mentalităţii, mult mai aproape de regimul politic anterior lui 1989.

El a afirmat că propunerea legislativă conţine modificări deosebit de importante, dar a constatat că în unele cazuri, deşi se impunea modificarea, acest lucru nu s-a realizat, iar cînd s-a modificat, nu au apărut "cele mai adecvate soluţii".

Deputatul UDMR a criticat articolul care enumera subiectele care nu pot face obiectul revizuirii, afirmînd că nici o adunare constituantă nu poate limita o altă adunare constituantă viitoare în puterea sa de a elabora alte texte. În acest sens, el a citat specialişti în drept constituţional din ţară şi străinatate.

Varga a mai spus că în opinia URMR, caracterul naţional al statului a fost depăşit şi chiar în istorie ar fi devenit "anacronic". Cităm: “este nepotrivit într-o Constituţie modernă, mai ales că nu apare nici în legile fundamentale ale statelor din Europa.
XS
SM
MD
LG